Expedition Elbrus 2007

Expeditionens mål var Elbrus (5642 möh) som även ingår i "The Seven Summits". Elbrus är europas högsta berg beläget längst in i Baksan dalen i Kaukasus, Ryssland. Efter två dagars flygresa ner till Baksan dalen började äventyret. Schemat var tajt så det fanns inget utrymma att ligga på latsidan!


Första dagen acklimatiserade vi oss genom att gå upp på berget Cheget (3640 möh). Väl uppe på Cheget fick vi en helt fantastisk utsikt över berget Elbrus. Följande dag bar det vidare upp till "The Barrels" (3800 möh), vilket även var vår basecamp för resten av expeditionen. På eftermiddagen hann vi även med att vandra upp till Priut (4157 möh) och tillbaka. Inne på dag 4 var humöret på topp även om den höga höjden börjar göra sig påmind. Det var dags för vår sista acklimatiseringstur upp till Pastuhova Rocks (4690 möh) innan det blev dags för att ge sig på toppen Elbrus. Från att tidigare varit strålande sol börjar molnen dra in över dalen vilket inte verkar allt för lovande in för toppdagen. Toppdagen började klockan 03.00, vilket är okristlig tid att stiga upp, men det är en lång väg upp till toppen, vädret var inte det bästa men det fick duga. Väl uppe på 5000 möh så har vädret inte blivit bättre utan sämre, snön föll tungt vinden har tilltagit ordentligt och sikten var näst intill obefintlig. De sista 600 meter kändes oerhört tunga. Höjden och den hårda vinden gjorde sig allt mer till känna men vi var alla fokuserade att nå toppen. Vi fixade det! klockan var 12 då vi stod uppe på toppen av Elbrus (5642 möh). Vinden var uppe i stormstyrka och krafterna var nästintill uttömda men vi fixade det! Sikten blev obefintlig, så någon utsikt fanns det tyvärr inte att få. Då vädret blev allt sämre skyndade vi oss ner till säkerheten nere i dalen. Det tog sex timmar tills vi kom ner till The Barrels utmattade, vindpinade men lyckliga att vi lyckades med att nå målet att bestiga Europas högsta berg Elbrus.


Vi som åkte var Joakim Boes, Alarik Hammar, Peter Oom, Mikael Thonell , Tommy Eriksson från Infinite Travel Adventures och på plats fick vi hjälp av vår ryska guide Vlademire.


Baksan dalen

Cheget 3640 möh

The Barrals 3800 möh, basecamp

Priut 4157 möh

Toppdagen

Toppen av Elbrus 5642 möh

Team Expedition Elbrus 2007

Joakim Boes

Mikael Thonell

Peter Oom

Alarik Hammar

Tommy Eriksson

Vlademire

Foton: Tommy Eriksson, Peter Ooms, Mikael Thonel och Joakim Boes.